Over Vitaliteit

VITALITEIT hpoe investeren in een lang en gezond leven
VITALITEIT fitness op latere leeftijd

Health (Gezondheid):

  • Welzijn  Vitaliteit
  • Fitheid  Conditie  Welbevinden

BLUE ZONES: de langstlevende mensen ter wereld kiezen voor sociale kringen die gezonde gewoontes ondersteunen. 

Hoe Investeren in een Lang en Gezond Leven?   100 ja of nee

In 2050 wordt verwacht dat er 2 miljard mensen op aarde zijn en dat onze levensverwachting ruim 100 jaar zal zijn. Deze vooruitzichten brengen de vraag met zich mee: wat kunnen we nu doen om langer te leven en in betere conditie te sterven?

 

Het is bekend dat als je bepaalde lichaamsdelen niet gebruikt, ze achteruitgaan. Een belangrijke factor voor een goede gezondheid is krachttraining. De voordelen van krachttraining gaan veel verder dan alleen fitness. Regelmatige krachttraining kan leiden tot een lagere bloeddruk, minder kans op een hartinfarct, vermindering van rugpijn, beheersing van overgewicht en verlichting van depressie.

Krachttraining heeft een krachtige invloed op je gemoedstoestand. Zelfs als je geen bodybuilder wilt worden, helpt krachttraining je om de dagelijkse taken makkelijker uit te voeren.

 

 

Hier zijn 5 praktische stappen die je kunt nemen om je vitaliteit te verbeteren:

  1. Begin met Regelmatige Krachttraining:
    Maak een schema dat bij je past en houd je eraan. Begin met lichte gewichten en verhoog geleidelijk de intensiteit.

  2. Gezonde Voeding:
    Zorg voor een uitgebalanceerd dieet rijk aan groenten, fruit, eiwitten en gezonde vetten. Goede voeding ondersteunt niet alleen je krachttraining, maar ook je algehele gezondheid.

  3. Blijf Actief:
    Naast krachttraining is het belangrijk om dagelijks actief te blijven. Denk aan wandelen, fietsen of yoga.

  4. Verminder Stress:
    Stress heeft een negatieve invloed op je gezondheid. Zoek manieren om te ontspannen, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of hobby’s.

  5. Voldoende Slaap:
    Een goede nachtrust is essentieel voor herstel en vitaliteit. Zorg voor een regelmatig slaapschema en een rustgevende slaapomgeving.

Door nu te investeren in je vitaliteit, kun je niet alleen langer leven, maar ook genieten van een hogere levenskwaliteit. Krachttraining speelt hierbij een cruciale rol, maar vergeet niet dat een holistische benadering van gezondheid de sleutel is tot succes. Begin vandaag en leg de basis voor een gezonde en vitale toekomst.


de 4 dimensies van vitaliteit

 

De 4 dimensies van vitaliteit vlgs TNO

Fit, energiek en vitaal zijn. Dat willen we allemaal wel. Maar wat is vitaliteit eigenlijk? TNO omschrijft vitaliteit als energie, motivatie en veerkracht. Het gaat over hoeveel energie je hebt, de motivatie om jezelf doelen te stellen in het leven en moeite te doen om deze ook te behalen. Veerkracht gaat over het vermogen om met de dagelijkse problemen en uitdagingen van het leven om te gaan.

Het Rijk wil als werkgever vitaliteit, het werkvermogen en de inzetbaarheid van haar medewerkers vergroten en versterken. Medewerkers en organisatieonderdelen worden gefaciliteerd, gemotiveerd en gestimuleerd om te investeren in de vier verschillende dimensies van vitaliteit die met elkaar samenhangen en elkaar beïnvloeden: mentale vitaliteit, fysieke vitaliteit, sociaal emotionele vitaliteit en zingeving.

Fysieke vitaliteit 

De mate waarin je lichaam de energie en mogelijkheden heeft om optimaal te functioneren. Thema’s die daarmee verband houden zijn voldoende beweging, gezond eten, rust en ontspanning. Kortom, zaken die ervoor zorgen dat je lichaam in conditie blijft.

Mentale vitaliteit

De mate waarin je je cognitieve vaardigheden kunt inzetten en ontwikkelen en effectief kunt reageren op drukke, hectische, en/of veranderende situaties. Denk bijvoorbeeld aan stressbestendigheid, flexibiliteit en veerkracht.

Sociaal emotionele vitaliteit

De mate waarin je met emoties kunt omgaan en zaken kunt relativeren. Maar ook de sociale steun die je krijgt van collega’s familie, vrienden en kennissen.

Zingeving

De mate waarin je je bezighoudt met factoren die je leven betekenis en meerwaarde geven; iets bijdragen, gewetensvol en integer werken, vormgeven aan wat je belangrijk vindt. Allemaal zaken waar je innerlijke motivatie, inspiratie, voldoening en plezier uit kunt putten.

is waar onze reis begint. Maak kennis met ons bedrijf en wat we doen. Wij staan voor kwaliteit en goede service. Sluit je aan, terwijl we samen groeien en succesvol worden. We zijn blij dat je hier bent om deel uit te maken van ons verhaal.

Identiteit en doel in het leven

 

Waarom is een hoger doel in het leven belangrijk?

 

 

We leven in een snel veranderende wereld. AI en humanoid-robots gaan binnenkort veel taken van ons overnemen. Op alle belangrijke gebieden zoals voedsel, een dak boven je hoofd, educatie, gezondheid en entertainment is alles razendsnel aan het veranderen. (ref. Peter Diamandis) In het verleden zijn er door technologie altijd meer banen bijgekomen dan er verloren gingen.  De mensen zullen op zoek gaan naar een eigen identiteit en een (nieuw) doel in het leven.

Een levensdoel is belangrijk omdat het richting, betekenis en vervulling geeft. Het geeft je een reden om 's morgens op te staan en elke dag ten volle te beleven. Het kan ook een gevoel van identiteit en verbondenheid geven. Een doel kan je motiveren en inspireren tot positieve veranderingen in je leven, en het kan je helpen prioriteiten te stellen en je te richten op wat echt belangrijk is. Een doel in het leven helpt een positieve kijk te creëren, waardoor geluk en tevredenheid toenemen.

1. Betekenis en Voldoening: Een hoger doel geeft ons leven betekenis en doel. Het stelt ons in staat om te begrijpen waarom we hier zijn en wat we willen bereiken. Dit draagt bij aan een gevoel van voldoening en tevredenheid.

2. Inspiratie en Motivatie: Een hoger doel kan ons inspireren en motiveren om actie te ondernemen. Het dient als een bron van energie en vastberadenheid, zelfs in moeilijke tijden.

3. Levensrichting: Het helpt ons om richting te geven aan ons leven. We kunnen doelen stellen en keuzes maken die in lijn zijn met ons hogere doel, wat leidt tot een meer gerichte en vervulde levensweg.

4. Zingeving: Een hoger doel draagt bij aan een gevoel van zingeving. Het gaat verder dan persoonlijke tevredenheid en richt zich op bijdragen aan anderen en de wereld om ons heen.

5. Veerkracht: Mensen met een hoger doel hebben vaak een grotere veerkracht. Ze kunnen beter omgaan met tegenslagen en uitdagingen omdat ze geloven dat hun inspanningen ergens toe leiden.

6. Betrokkenheid bij Gemeenschap: Een hoger doel kan ons aansporen om betrokken te raken bij onze gemeenschap en de samenleving als geheel. Het moedigt ons aan om bij te dragen aan het welzijn van anderen.

7. Lange-termijn Tevredenheid: Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een hoger doel in het leven vaak een grotere tevredenheid en welzijn ervaren. Ze hebben een positiever perspectief op de toekomst.

8. Identiteitsvorming: Ons hogere doel kan helpen bij het vormgeven van onze identiteit en waarden. Het beïnvloedt de keuzes die we maken en hoe we onszelf zien.

9. Persoonlijke Groei: Het nastreven van een hoger doel kan leiden tot persoonlijke groei en ontwikkeling. Het daagt ons uit om onze vaardigheden en capaciteiten uit te breiden.

10. Positieve Impact: Een hoger doel kan bijdragen aan een positieve impact op anderen en de wereld. Het moedigt ons aan om bij te dragen aan sociale, milieu- en maatschappelijke kwesties.

with courtesy storytellingpeople.nl

 

10 interessante , wijze en zelfs nuttige waarheden

 

Misschien vind je deze interessant, waar, verstandig en zelfs nuttig:

 

  1. Mensen zijn niet tegen je; ze zijn voor zichzelf.
  2. Beklim bergen, niet zodat de wereld jou kan zien, maar zodat jij de wereld kunt zien.
  3. Je leert meer van mislukkingen dan van succes. Laat falen je niet tegenhouden. Falen bouwt karakter op.
  4. Het gevaarlijkste risico van allemaal is het risico dat je je leven lang niet doet wat je wilt, met de weddenschap dat je jezelf de vrijheid kunt kopen om het later te doen.
  5. Ga waar je gevierd wordt, niet waar je getolereerd wordt.
  6. De persoon met wie je de meeste tijd doorbrengt, ben jezelf. Maak jezelf dus zo interessant mogelijk.
  7. Als je je beperkingen accepteert, ga je verder.
  8. Mensen zeggen vaak dat motivatie niet blijvend is. Baden ook niet, maar toch raden we het dagelijks aan.
  9. Iedereen die je tegenkomt is ergens bang voor en heeft iets verloren.
  10. Comfort is de vijand van prestatie.

 

Bron: Lisa Rosie, Audio d’origine, "10 zinnen die je minstens één keer in je leven moet horen."

Maak kennis met
de “U-vormige grafiek van levensgeluk”

 

Dit is een concept uit de sociale wetenschap dat de relatie beschrijft tussen leeftijd en levensgeluk. Het suggereert dat mensen gemiddeld het gelukkigst zijn aan het begin en einde van hun leven, met een daling in geluk tijdens de middelbare leeftijd.


De curve wordt waargenomen in meer dan 130 landen, zowel in ontwikkelde als ontwikkelingslanden, wat wijst op een sterke biologische of psychologische basis. Er zjn culturele verschillen. In collectivistische samenlevingen (zoals Azië) wordt de impact van de “geluksdip” minder intens gevoeld, omdat familiebanden en gemeenschap een buffer vormen tegen stress. De curve toont een universeel patroon, ongeacht cultuur, geslacht of inkomen. Levensgeluk bereikt een dieptepunt gemiddeld rond de leeftijd van 45 tot 55 jaar.


Hoewel de oorsprong van de U-vorm vooral gebaseerd is op westerse studies kunnen Aziatische filosofieën resoneren met deze bevindingen.  Te denken valt aan boeddhistische en taoïstische ideeën over cycli van leven en geluk. Boeddhisme benadrukt het tijdelijke karakter van negatieve ervaringen en leert dat acceptatie leidt tot balans. In de I-ching (een klassieke chinese tekst) wordt het idee van stijgende en dalende levenscycli besproken, wat parallellen geeft met de U-vorm.

 

De 3 fasen van de U-vorm:

1. Jonge jaren.
Jongeren zijn vaak optimistischer over de toekomst en hebben minder verantwoordelijkheden. Ze hebben meer energie en tijd om te experimenteren.
2. Middelbare leeftijd (geluksdip)
Mensen in deze fase ervaren vaak stress door carrières, financiën en gezinsverantwoordelijkheden.
3. Latere jaren (herstel van geluk)
Oudere mensen hebben vaak geleerd om beter om te gaan met tegenslagen. Er is meer acceptatie en waardering voor het huidige moment. De verantwoordelijkheden nemen af. Kinderen zijn het huis uit, werkdruk vermindert en een opgebouwde financiële buffer geeft een goed gevoel.

 

Recente studies suggereren dat sociale factoren, zoals steun van familie of vrienden de diepte van de U-vorm beïnvloeden. Dat geldt ook voor economische onzekerheid en persoonlijke levenskeuzes (bijvoorbeeld kinderloosheid).


De U-vormige grafiek benadrukt dat geluk geen rechte lijn is, maar een dynamisch proces met pieken en dalen. Door bewust om te gaan met de uitdagingen van de middelbare leeftijd kun je deze dip beter leren navigeren en sneller terugkeren naar een gelukkigere fase in je leven.