de jonge uitvinder

Gepubliceerd op 23 augustus 2024 om 18:22

De Jonge Uitvinder: Hoe een Kinderdroom Mijn Pad Bepaalde

Storytime. Vandaag deel ik een verhaal uit mijn jeugd. Van jongs af aan ben ik dol op chocolade en chocomel. Rond mijn 13e kreeg ik een idee. Elke dag zette ik een pannetje met melk op de elektrische kookplaat om de melk te verwarmen. Maar keer op keer gebeurde hetzelfde: ik raakte even afgeleid, de melk kookte over, en ik zat met een rommel om op te ruimen. Het was bijna dagelijks drama. De aangebrande resten waren een lastige klus om schoon te maken, en ik begon me hier steeds meer aan te ergeren. Dit frustreerde me zo erg dat ik besloot een oplossing te bedenken.

Melk kookt, net als water, bij een temperatuur van ruim 100 graden Celsius. Mijn idee was om een vloeistof te vinden die kookt bij ongeveer 97-98 graden Celsius. Deze vloeistof zou in een glazen bolletje met een steel gaan, dat in de melk werd geplaatst. Het bolletje zou via een slangetje verbonden zijn met een elektrische schakelaar. Eureka! Zodra de vloeistof het kookpunt bereikte, zou deze verdampen en de elektrische kookplaat uitschakelen.

Op deze jonge leeftijd bleek ik al a) ondernemend en b) nieuwsgierig te zijn, altijd op zoek naar nieuwe ontdekkingen. Dit simpele eerste idee (dat overigens nooit gerealiseerd of gepatenteerd is) heeft mijn interesse voor octrooien gewekt.

Jaren later. Tijdens mijn chemieopleiding stond ik bekend als de specialist in octrooien, voornamelijk gebaseerd op de Duitse wetgeving van Patenten en Gebrauchsmusterschutz. Patenten geven je een terugkerend inkomen vergelijkbaar met de abbonnementen op cursussen e.d.

Waarom vertel ik dit? Stel, je bent 45 jaar of ouder en denkt erover na om een eigen bedrijf te beginnen. Denk eens terug aan de dromen die je als kind had. Het is goed mogelijk dat je door terug te gaan naar je jeugdige ideeën op iets komt waarop je een onderneming kunt bouwen. Droom groot, en begin gewoon. Resultaten bereik je alleen door in actie te komen.
Ga op zoek naar je passie en begin van daag nog. De tijd om te dromen is nu!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.